Zaključil se je 21. Amsterdam Dance Event

Ob zaključku zadnje uprizoritve svetovno znane konference, ki pod eno etiketo združuje vse industrije, ki so kakorkoli povezane s plesno elektronsko glasbo, smo zbrali nekaj misli.

2016_10_22_felixmeritis_coohn-nl-24

Festival je v grobem ločen na 3 dele in sicer na konferenčni del, ki zaokrožuje raznovrstna predavanja, soočenja, predstavitve in aktivnosti povezane s tem, festivalski del, ki zaokrožuje dogajanje po klubih in drugih plesnih prizoriščih ter »playground« del, ki predstavlja različne delavnice in predstavitve namenjene vsem, ki so kakorkoli povezani z glasbeno produkcijo in bi radi bili »up-to-date« z vsemi novitetami na tem področju.

20161021_ade_jason_007_4113

Epicenter konferenčnega dela je skoncentriran v predavalnem centru Felix Meritis ter v hotelu Dylan nekaj metrov vstran, posamezna predavanja in predstavitve pa so razpršena še po nekaj drugih hotelih in prizoriščih po mestu. Za dostop do konferenčnega dela se morate ustrezno registrirati oziroma akreditirati. Mogoče je kupiti dnevno ali 5-dnevno kartico, s katero se lahko do zapolnitve razpoložljivih kapacitet posamezne aktivnost, prosto udeležujete vsega, kar vas pač zanima. To, da boste prav tam srečali večino ključnih oseb, ki krojijo svetovno dogajanje v svetu elektronske glasbe, vam je najbrž že jasno, a največja prednost, ki jo lahko izkoristite če se nahajate v tistem trenutku na tistem mestu je prav dejstvo, da so vsi ti ljudje teh 5 dni, koliko ADE traja, tam na voljo za ustvarjanje novih kontaktov, za networking, za spoznavanje novih ljudi in novitet. Tam so z namenom da vas spoznajo in to je tista, po mojem mnenju, največja dodana vrednost festivala ADE. Vsebine posameznih predavanj posebej ne bom izpostavljal, saj so vse te informacije na voljo na spletni strani ADE, kjer lahko prav vsak najde kaj koristnega v okviru področja, ki ga zanima.

by Maurice Vinken / www.kleurstof.eu
by Maurice Vinken / www.kleurstof.eu

Nadaljujemo s festivalskim dogajanjem. Festivalsko dogajanje zajema vse plesne dogodke, partyje, masovke, intimne klubske nastope in še kaj, kjer se v živo vrti elektronska glasba. V času trajanja festivala lahko prav v vsaki uri v dnevu na več mestih hkrati najdete kaj po vašem okusu. Ponudba je neskončna, izbira vselej težka, dostop in infrastruktura optimalna, cene pa temu ustrezno naravnane.
Vsako leto je tako precej dogodkov, za katere se že v naprej pričakuje, da bodo razprodani (Hyte, Awakenings, Enter,…) a se ni za bati, da bi ob poplavi raznovrstnih label showcaseov, anniversary eventov, branding eventov in drugih specialnih priložnosti, ostali plesno in glasbeno nepotešeni. Večina založb, booking agencij, klubskih brandov, DJ brandov želi biti (in tudi je) del tega večdnevnega spektakla in ni jih malo, ki imajo po več dogodkov/nastopov v času trajanja festivala.

Photography by: @[1522526357967062:0] © Joris Bisschops

Playground del je dejansko igrišče, kjer se producenti, DJ-i in ostali performerji na tak in drugačen način izobražujejo o novitetah, ki jih je od preteklega leta razvila domala celotna industrija. Skozi delavnice, predstavitve, tečaje, izobraževanja in pogovore tako zainteresirana publika črpa novo znanje, se seznanja z novimi tehnologijami in ustvarja nove kontakte.

Photography by: @[1522526357967062:0] © Joris Bisschops
Amsterdam Dance Event v številkah je izgledal nekako takole: 375.000 obiskovalcev, 452 festivalskih dogodkov, 396 konferenčnih dogodkov, 416 playground dogodkov, 2200 nastopajočih in 550 govornikov/predavateljev.

photo: @[232306510283671:tomdomscom]
photo: @[232306510283671:tomdomscom]
Glavni čar festivalskega dogajanja pa je, da si ga lahko vsak sestavi in doživi po svoje. Dogaja se v mestu, ki že samo po sebi buri domišljijo in nudi pestro preživljanje prostega časa. Vsi, ki ste kakorkoli udeleženi v svetu elektronske glasbe in imate resne namene vztrajati pri tem, pa tega festivala enostavno ne smete spustiti.

Tekst: Rok R.
Foto: ADE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *